MANIFEST

mollet parla. Plataforma per la llibertat d’expressió a Mollet del Vallès

Com que ens volen callades, Mollet Parla!

En uns temps difícils i complicats per a la societat, el compromís amb la llibertat d’expressió i amb el debat com a eina per a la construcció col·lectiva són un imperatiu que ens apel·la a tothom. No podem tirar endavant com a ciutat, com a comunitat, sense aquest supòsit bàsic.

L’alcalde, emprant els serveis jurídics municipals, ha presentat una querella criminal contra un regidor de l’Ajuntament de Mollet i un responsable polític per l’emissió pública d’opinions sobre la gestió del govern local, fonamentades en dubtes i creences. La sorprenent intervenció d’una fiscalia poc procliu a la tutela de drets fonamentals fa pensar en el pitjor resultat. La intervenció judicial ens fa témer el pitjor, davant del seu arrenglerament en la defensa de l’status quo en detriment de drets i llibertat que ha desenvolupat darrerament en els seus polèmics pronunciaments i les seves decisions processals.

En un moment o altre, hem necessitat exercir la inalienable llibertat d’expressió en públic i referir-nos a qüestions públiques i polítiques del nostre poble i mai havíem estat perseguits judicialment per aquest fet. Entenem que això ha estat així perquè, fins ara, tots i totes hem entès que el debat polític mai es pot dirimir als tribunals i que, al final, la veritat i la raó –o, fins i tot, l’aclariment de dubtes– mai acaba trobant-se com a solució de la controvèrsia en seu judicial.

No entenem que a aquestes alçades es vulgui retallar dita llibertat a un representant de la ciutadania. Si fos diputat, l’empararia la immunitat parlamentària precisament perquè aquesta protegeix el legítim debat polític fonamentat en aquesta llibertat d’expressió. Si no fos així, no podria haver ni discussió ni confrontació d’idees, ja que la mera crítica i el qüestionament d’actuacions polítiques sempre serien sotmeses a l’amenaça d’intervenció judicial pels delictes d’injúries i calúmnies –inicialment concebuts per a les relacions entre particulars i la pau social–.

Atacar judicialment aquell qui opina diferent és d’una gravetat extrema perquè atempta directament sobre les bases de la democràcia. És un intent d’aturar la legítima fiscalització de les accions governamentals, un atac al diàleg i una acció repressiva que pretén inocular por per fer callar les veus discrepants.  

Per tot plegat, demanem que no s’abandoni la política i el debat enriquidor que la sosté. Demanem que l’interès de la ciutat i dels drets i llibertats dels quals en són titulars els veïns i veïnes no quedin relegats per cap sentiment personal malentès que confon el qüestionament i la discrepància legítims amb meres injúries i calúmnies que calgui esbandir als tribunals. No podem acceptar que la dinàmica política es vegi condicionada per la possibilitat que es pugui reprimir o prendre represàlies contra les veus dissidents que s’alcin o que sigui necessari alçar. Així mateix, demanem que finalment es confiï en la paraula lliure i el debat com a marc de les discrepàncies per a bastir entre tots i totes els consensos i dissensos necessaris per a construir en convivència el futur de Mollet del Vallès.

Anunciem que, malgrat això, continuarem expressant-nos, empoderades, donant sentit a la llibertat de pensament a través de la nostra expressió pública. I ho fem ara expressant la nostra condemna a la judicialització del cas del regidor Oriol López i de l’expresident d’ERC, Albert Biescas, i el rebuig a la pitjor actuació que ha pogut efectuar l’alcalde davant un cas de discrepància merament política. No acceptem que aquest cas sigui el primer d’un modus operandi que no s’adiu amb una societat lliure, justa i dinàmica, i no pensem callar. Aquest és el cas que ha fet vessar el got, però Mollet Parla vol ser un altaveu per denunciar qualsevol acció repressora, qualsevol abús de poder que atempti contra la llibertat de pensament i la llibertat d’expressió.

Si es pot tapar una boca, se’n poden tapar la resta. I la llei del silenci mata una ciutat i el seu futur. 

Com que ens volen callades, Mollet Parla!

Mollet del Vallès, setembre de 2020